Școala Gimnazială Ștefan Protopopescu - Slatina

22623_t_unknown
Stiri si noutati

Şcoala Gimnazială „Ştefan Protopopescu” Slatina, la 141 de ani

Scoala Gimnazială „Ştefan Protopopescu” a ajuns la 141 de ani de existenţă, la sărbătoarea de joi fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Inspectoratului Şcolar, dar şi foşti absolvenţi şi cadre didactice. Primarul Slatinei, Minel Prina, şi Felicia Man, şefa ISJ, au vizitat mai multe săli de clasă din şcoală, elevii prezenţi la „after school”, dar şi cele două clase pregătitoare ale unităţii de învăţământ.

„Toţi ne simţim acasă, la şcoală. Ne simţim legaţi, peste ani, de şcoală şi dovadă sunt atâţi dintre cei care au fost elevi ai şcolii noastre şi care s-au întors aici, astăzi. Privind profesionalismul nostru, dovadă sunteţi tocmai dumneavoastră, foştii elevi ai acestei şcoli, care s-au realizat. Cadrele didactice, de-a lungul atâtor ani, au dat dovadă de dăruire, de dragoste pentru meseria pe care şi-au ales-o. Mi-e foarte greu să vă spun câţi ani suferim pentru că şcoala a suferit mai multe schimbări şi privind locaţia, dar şi privind denumirea”, a declarat Ioana Martinescu.

Şcoala „Ştefan Protopopescu” a fost înfiinţată în 1872, prin grija lui Iancu Ionaşcu, funcţionând fără local propriu sub numele de Şcoala de băieţi nr. 2. În 1880, economistul Ştefan Protopopescu a lăsat prin testament 71.500 lei Primăriei Slatina, care construieşte o clădire pentru această şcoală. Prin reforma învăţământului din 1948, şcolii i se retrage numele de „Ştefan Protopopescu”, rămânând cu titulatura de Şcoala nr. 2. În anul 1978, şcoala este mutată în actuala clădire de pe strada Arinului, recent renovată şi modernizată. În 2002, printr-o hotărâre de consiliu local, se revine la denumirea de „Ştefan Protopopescu”.

„Facem parte din aceeaşi familie a tuturor slătinenilor”

Minel Prina a vorbit despre importanţa calităţii actului de învăţământ, dascălii având rol cheie în performanţele elevilor.

„Eu sunt la fel de emoţionat ca şi dumneavoastră deşi nu am absolvit aici. Faptul că facem parte din aceeaşi familie, familia noastră, a tuturor slătinenilor, nu ne face decât să ne uităm asupra tuturor unităţilor de învăţământ cu aceiaşi ochi. Sunteţi la fel de importanţi toţi. Mă bucur că Şcoala «Ştefan Protopopescu» a revenit acolo unde îi este locul – în ultimul timp văd numai rezultate foarte bune din rândul elevilor. Deşi creşteţi nişte îngeri, dacă n-aţi fi dumneavoastră, cadrele didactice, să-i înaripaţi, atunci n-am mai vorbi despre ei. De aceea, întotdeauna când apare un rezultat, le spun să nu uităm profesorii şi părinţii, cei care de fapt i-au crescut”, a spus edilul.

Felicia Man, profesor titular al Şcolii „Protopopescu”, a vorbit despre experienţa, pe durata a unui sfert de secol, în unitatea de învăţământ slătineană.

„Sunt la fel de emoţionată ca de fiecare dată când vin la şcoală pentru că sunt aici de 25 de ani. Este o viaţă de om. Am crescut cu această şcoală. Colegele mele sunt prietenele mele, iar la «Ştefan Protopopescu» este o echipă minunată. Dovadă stau rezultatele noastre. Cu mândrie spun că sunt onorată să fiu, astăzi, alături de dumneavoastră pentru că îmi sunteţi colegi şi prieteni. Mă bucur că-i văd aici pe foşti elevi şi se văd roadele muncii noastre în tot ceea ce facem. Şcoala noastră creşte în fiecare zi, odată cu copiii pe care îi educăm noi, cu fiecare lucru pe care îl facem cu dragoste în această şcoală”, a declarat şefa învăţământului oltean.

 

Sursa articol